Гърция ще субсидира с 1 млрд. евро ипотечните кредити в страната
18.02.2019 | 11:35
econ.bg
Гърция ще субсидира с 1 млрд. евро ипотечните кредити в страната
В момента гръцките банки се борят с 88,6 милиарда евро лоши кредити, наследство от финансовата криза в страната. Ипотечните кредити се оказват най-трудни за изчистване и банките не могат да постигнат целите, заложени от регулатора

Гърция планира да вложи до 1 милиард евро в банките в страната през следващите пет години, за да субсидира част от ипотечните кредити на домакинствата, предава агенция "Блумбърг".

Трима източника на изданието посочват, че според плана, домакинствата, които не могат да плащат своите вноски, ще трябва да реструктурират своите кредити, а след това държавата ще плати част от месечните им задължения.

В момента гръцките банки се борят с 88,6 милиарда евро лоши кредити, наследство от финансовата криза в страната. Ипотечните кредити се оказват най-трудни за изчистване и банките не могат да постигнат целите, заложени от регулатора.

Идеята е, благодарение на държавната субсидия, част от лошите кредити да бъдат превърнати отново в обслужвани. Държавата най-вероятно ще вложи около 200 милиона евро годишно.

Законодателната рамка цели да подкрепи домакинствата, които не могат да обслужват жилищния си кредит за единственото си жилище.

В закона ще бъдат поставени рамки за ниво на приход и други, а заемополучателите ще губят субсидията, ако забавят плащане с над 90 дни. Очаква се самата тя да бъде до една трета от общата сума.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти