Европейската столица на културата Пловдив очаква с 10% повече туристи догодина
22.11.2018 | 15:30
econ.bg
Европейската столица на културата Пловдив очаква с 10% повече туристи догодина
Министър Ангелкова цитира данни, според които между януари и септември 2018 г. в местата за настаняване в област Пловдив са пренощували 399 хил. души, което е с 9% повече, отколкото през същия период на миналата година

В Пловдив, който е избран през 2019 г. да бъде Европейска столица на културата, се очакват с 10% повече туристи, отколкото през тази, а приходите от тях ще се удвоят, прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на министерството. Тя е в града за международна среща по туризъм, посветена на планираните за догодина мероприятия.

Ангелкова цитира данни, според които между януари и септември 2018 г. в местата за настаняване в област Пловдив са пренощували 399 хил. души, което е с 9% повече, отколкото през същия период на миналата година. Ръстът е съпоставим с прогнозата за догодина.

Нощувките са 824 хил., с 4% повече, по данни на министерството. Съпоставено с броя на туристите, това означава, че средно един човек е останал в областта за две нощувки. Приходите от нощувки пък надвишават 38.9 млн. лв., а увеличението е от 10.9% спрямо същия период на предходната година, сочат официалните данни. Според Ангелкова това показва, че гостите на града предпочитат хотелите с висока категория и затова тя очаква, че догодина този ръст ще е почти двоен.

Пред журналисти министърът изрази надежда, че репортажите за Пловдив на журналисти от Си Ен Ен, Би Би Си и "Нешънъл джиографик" ще привлекат интереса на чуждестранните посетители. По думите й към момента най-голям заявен интерес към Пловдив има от германските и британските туристи, както и от гости от съседните държави - Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Македония, които са най-многобройните туристи като цяло в България. Интерес, по думите й, проявяват и туристи от САЩ, Израел, Чехия, Полша, Китай и Япония.

Министърът е изброила, че Пловдив попада в три вида дестинации, разработени от ведомството - Българска архитектура и занаятчийство, Родопската балнео и СПА дестинация и винено-кулинарна дестинация "Западна Тракия".

Официалното откриване на "Пловдив – Европейска столица на културата" ще бъде на 12 януари, когато, според съобщението на пресцентъра, "се очаква да има грандиозно шоу и множество посетители".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти