Забраната за туристи няма да им попречи да видят Еверест
18.02.2019 | 14:20
econ.bg
Забраната за туристи няма да им попречи да видят Еверест
През декември окръг Дингри забрани на обикновените туристи да посещават базовия лагер, който се намира на 5 200 метра надморска височина, поради съображения за околната среда

Забраната за туристи в основната зона на Националния парк Джомолунгма няма да им попречи да видят целия връх, тъй като те все още могат да стигнат до манастира Ронгпо, място за поклонение на 2 км от базовия лагер, заявиха властите на Тибетския автономен район.

Основната зона на резервата е с площ 10 312 кв. км и е дом на една от най-уязвимите екосистеми в света. Тя ще продължи да бъде отворена за планинарите с разрешително за катерене.

През декември окръг Дингри забрани на обикновените туристи да посещават базовия лагер, който се намира на 5 200 метра надморска височина, поради съображения за околната среда. Но забраната предизвика някои погрешни съобщения в социалните медии, че базовият лагер Джомолунгма ще бъде затворен завинаги поради тежко замърсяване.

Заместник-директорът на резервата заяви пред Синхуа, че обикновените туристи няма да могат да влизат в зоната над манастира Ронгпо, но въпреки това те ще могат ясно да видят най-високия връх на планетата.

Като допълнение към ограниченията посетителите ще бъдат строго контролирани, за да се намали въздействието върху околната среда, катеренето ще бъде разрешено само през пролетта, като част от приходите ще бъдат насочени към усилията за почистването на района.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти