Изтичането на капитали от Китай се забавя
17.02.2017 | 12:00
econ.bg
Изтичането на капитали от Китай се забавя
Нетният обем на капиталите, които са напуснали Китай, обаче е нараснал през миналия месец с около 70,8 млрд. долара

Валутният регулатор на Китай заяви в петък, че има съществено отслабване на натиска при изтичането на капитали от страната.

Китайските банки са продали през януари нетно 19,2 млрд. долара в сравнение с нетни продажби за цели 46,3 млрд. долара през декември, което показва за наличието на значителен спад в броя на фирмите и физическите лица, които искат да купуват чуждестранна валута, посочи в петък Държавната администрация за валутна обмяна (SAFE).

Външната несигурност може да увеличи в краткосрочен план сътресенията на световните финансови пазари, но това няма да доведе до промени в трансграничните парични потоци на Китай в дългосрочен план, допълни регулаторът. Според него капиталовите потоци ще получат подкрепа от вътрешните икономически фундаменти.

Нетният обем на капиталите, които са напуснали Китай, обаче е нараснал през миналия месец с около 70,8 млрд. долара от 51 млрд. долара през декември, показва анализ на икономисти от банката Citi Group. Според този анализ изходящите потоци от страната вероятно ще останат големи през следващите месеци, засегнати допълнително от допълнително затягане на паричните условия в Китай.

 

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти