Мръсният въздух в Китай пречи на страната да произвежда слънчева енергия
30.10.2017 | 13:00
econ.bg
Мръсният въздух в Китай пречи на страната да произвежда слънчева енергия
Въпреки негативните данни, миналата година Китай стана най-големият производител на слънчева енергия, като увеличи инсталирания си соларен капацитет на 77 гигавата

Мръсният въздух в Китай продължава да прави живота на местното население все по-кратък, предизвиквайки редица заболявания. Именно заради това правителството на страната продължава да популяризира слънчевата енергия като основния екологично чист източник на енергия. Парадоксът обаче е, че точно заради това замърсяване на въздуха производството на подобен тип енергия е ограничено.

Използвайки сателитни снимки от НАСА учени от университета в Принстън са изследвали Китай в периода между 2003 и 2014 г. Те установили, че най-замърсен е въздухът в северната и източната част на страната. Там производството на слънчева енергия намаляло с 1.5 киловатчаса на квадратен метър соларни панели всеки ден. Според данните от проучването спадът на производствения капацитет само в източната провинция Шандун е с 35%.

Въпреки че в Западен Китай индустрията и урбанизацията са далеч по-слабо развити, както в останалата част от азиатската държава, и там замърсеният въздух пречи на производството на слънчева енергия. От Принстънския университет са изчислили, че спадът е с около 10%.

Най-видно проблемът се проявява през зимата. Тогава ефектът от замърсяването на въздуха е подобен на този при постоянна облачност, каквато не липсва през студените месеци. В комбинация двата процеса водят до спад от поне 20% на производствения процес на соларните панели.

Въпреки негативните данни, миналата година Китай стана най-големият производител на слънчева енергия, като увеличи инсталирания си соларен капацитет на 77 гигавата. Стремежът на страната е до 2020 г. да произвежда 105 гигавата. Но за да постигне целта си, според учените е нужно въздухът да стане по-чист. Другата опция е фотоволтаичните системи да заемат все по-голяма част от територията на Китай, за да се компенсират производствените загуби.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти