Най-известните музеи на планетата
5
18.05.2013 | 16:00
Най-известните музеи на планетата
Международният ден на музеите е една страхотна инициатива. Кои са обаче най-популярните музеи в света?

На 18 май се отбеляза 36-тото издание на Международния ден на музеите. В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят.

В този ден или по-скоро нощ се осъществява и Европейската нощ на музеите. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави.

Идеята за Европейската нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който продължава ден и нощ, като подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото.

Европейската нощ на музеите стартира през 2005 година във Франция. Тази година в инициативата ще се включат над 30 музея и галерии в София. Всички останали регионални музеи и 12 частни галерии ще отворят безплатно врати за своите посетители. В Нощта на музеите и галериите, когато посещенията са безплатни и работното време е удължено до полунощ, вратите си ще отворят пространства за изкуство и култура от цялата страна.

В ГАЛЕРИЯТА НА ECON.BG може да видите едни от най-известните музеи на света в класация на британския в. "Телеграф".

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти