Най-корумпираните страни през 2012 г.
17.12.2012 | 17:30
Най-корумпираните страни през 2012 г.
Финландия и Нова Зеландия са сред "най-чистите" от корупция страни

Откакто Китай стана втората по големина икономика в света, нивата на корупция в нея значително се повишиха и в момента да се прави бизнес в азиатската държава става все по-трудно. Това показва анализ на международната организация за измерване на нивата на корупция Transparency International, пише "Си Ен Ен".

Китай се спусна с пет места надолу от 75-о на 80-то място от 176 страни, участващи в проучването "Индекс за възприятие на нивата на корупция през 2012 г."

"Водещите световни икономики трябва да дават пример, като се уверят, че институциите им са напълно прозрачни, а лидерите им са с отговорно поведение. Това е особено важно, тъй като техните институции играят важна роля в превенцията и борбата с корупцията, която процъфтява в световен мащаб", посочи Кобус де Суард, управляващ директор на базираната в Берлин организация.

Дания, Финландия, Нова Зеландия, Швеция и Сингапур от своя страна оглавяват списъка като “най-чистите” от корупция страни, където може да се прави бизнес, показва проучването, публикувано в сряда. Сомалия, Северна Корея, Афганистан, Судан и Мианмар се нареждат на дъното. 

Съединените щати се класират на 19-та позиция, което ги поставя след Япония и Великобритания и преди Чили и Уругвай.

Китай не е единствената страна сред нововъзникващите икономически гиганти, които се представят по-слабо в класацията за ниво на корумпираност. Индия бе класирана на деветдесет и четвърто място, стъпка напред спрямо класирането си от миналата година. Русия пък заема 133-та позиция, което е с 10 места по-нагоре спрямо 2011 година.

Що се отнася до Европа, Гърция - страната с най-страдащата икономика в еврозоната, която трябва да изпълнява сериозни мерки за строги икономии за получаването на спасителните пакети от международните кредитори, падна до 94-ото място в списъка, като през 2011 г. заемаше 80-то място.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти