Църквата лицензира туроператор за поклонически пътувания
24.08.2017 | 09:15
econ.bg
Църквата лицензира туроператор за поклонически пътувания
Под управлението на Българската православна църква се намират 122 манастира, обитавани от 250 монаси и монахини

Посещение на сръбския манастир "Манасия", в който в началото на 15 м. е работил българският книжовник Константин Костенечки, и на Кавала - градът, в който св. апостол Павел за пръв път стъпва на европейска земя, са част от програмата за септември на заработилия наскоро поклонническо-просветен център "Св. Йоан Рилски".

Звеното е създадено към Софийската митрополия с благословията на патриарх Неофит, а целта е да просвещават енориашите чрез поклонически пътувания.

Отговорник е отец Стилиян Табаков, предстоятел на столичния храм Св. Андрей Първозвани и участник в изготвянето на концепция за развитие на културния и поклонническия туризъм в страната под егидата на Министерството на туризма. Той и екскурзоводи - богослови водят хората из България и съседните страни по интересни исторически маршрути.

Центърът вече има лиценз за туроператор и турагент, а в плановете му освен поклоническите пътувания за българи е и да популяризира българските светини, паметници на културата и изкуството сред чуждестранните посетители. Инициаторите планират да организират зелени училища и детски лагери и да обучават екскурзоводи, които водят туристи в българските църкви и манастири.

Под управлението на Българската православна църква се намират 122 манастира, обитавани от 250 монаси и монахини, се вижда от сайта на центъра. Най-популярните маршрути за поклонически пътувания в страната са Рилският, Бачковският и Троянският манастир.

Вече функционира сайтът poklonnik.bg, който предстои да развие версии и на английски и руски език.

О центъра изтъкват като плюс на този тип пътувания възможността "да се насладим от срещата със светостта и братското общение по време на път". Организаторите подбертават, че кратките двудневни и тридневни пътувания, организирани през почивните дни, са много подходящи "не само за утвърдени във вярата, а и за хора, които се колебаят и търсят своя път, защото именно такова едно събитие, в общение с вярващи, водени от свещеник и водач-богослов би могло да ги подтикне към развитие на собствения им духовен живот".

Цените са съпоставими на подобни по продължителност и включени услуги пакети, предлагани от светски туроператори, се вижда от сайта на центъра.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти