Шотландия и Уелс заплашиха да отхвърлят закона за Брекзит
23.08.2017 | 15:00
econ.bg
Шотландия и Уелс заплашиха да отхвърлят закона за Брекзит
Двете страни са на мнение, че плановете за Брекзит заплашват правомощията им

Ръководителите на правителствата в Шотландия и Уелс ще работят по обща стратегия за защита на парламентарната си власт от Лондон. Двете страни са на мнение, че плановете за Брекзит заплашват правомощията им, пише агенция "Ройтерс".

Уелс и Шотландия планират да отхвърлят закона, който ще "пререже" правната връзка между Великобритания и Европейския съюз, когато той бъде изпратен за гласуване в парламентите в Кардиф и Единбург. Те се боят, че връщането на някои правомощия от ЕС в ръцете на Лондон ще отслаби още повече властта на местно ниво.

Този ход не би имал силата на вето върху процеса за Брекзит, но ще влоши конституционалните противоречия в страната. На практика той ще принуди правителството да игнорира желанието на местните власти, които се занимават с вътрешните проблеми на Уелс и Шотландия.

"Законът за оттеглянето е безсрамен опит властта за вземане на решения да се централизира в Уестминстър", заявиха премиерите на двата региона в общо изявление.

"Шотландското правителство прави всичко възможно да предотврати един екстремен Брекзит и да накара Великобритания да остане в единния пазар", заяви премиерът на Шотландия Никола Стърджън, която е отявлен противник на напускането на ЕС.

Шотландците гласуваха със 62% за оставане в съюза, а уелсците – за напускането му с 52.5%. Но премиерът на Уелс Каруин Джоунс нарече действията на Лондон крещящо заграбване на власт.

Министърът за Шотландия в британското правителство Дейвид Мъндел твърди, че отмяната на правните връзки между Лондон и Брюксел ще бъде преходна и в крайна сметка ще увеличи властта на Кардиф и Единбург.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти