8 невероятни и евтини места, на които си струва да поживеете за година
03.12.2014 | 19:30
8 невероятни и евтини места, на които си струва да поживеете за година
Страни, в които ще се почувствате милионер с минимална заплата

Замисляли ли сте се да оставите всичко и да заминете да живеете в друга страна, дори и за година? Понякога това може да се окаже доста скъпо удоволствие, но има много страни по света, в които животът не е толкова финансово недостъпен, колкото може би си мислите.

Е, това няма да са Париж или Рим, нито някой луксозен хавайски остров, но има редица други атрактивни места, където може да прекарате времето си спокойно, без да е нужно да разполагате с банкова сметка с шестцифрена сума в Швейцария, за да живеете добре. Дори и да прекарате само година в посочените държави, ще си струва. Ако приключенецът във вас се обажда, ето кои места може да обмислите за следващ "дом" според сайта EarthWeAreOne.

Тайланд

Ако изберете да посадите корените си в Тайланд, няма да съжалявате. Няма и да изпразните банковата си сметка, защото средният месечен наем за апартамент с една спалня ще ви излезе около 300 долара. Не повече от 70 долара пък е цената на битовите услуги – електричество, отопление, вода и други.

195095

Гватемала

Средният наем в Гватемала, родината на маите, е около 320 долара, а битовите услуги не надвишават 120 долара. Доста атрактивен е и фактът, че маите са измислили шоколада, а самата държава е родното място на дънките. Месечната карта за транспорт пък излиза по-евтино, отколкото в България – под 20 долара.

Малайзия

Небостъргачи, спиращи дъха гледки, модерни градове и запазено минало. С това и още няколко екстри – среден наем от 220 долара месечно, ток и вода под 50 долара, Малайзия се превръща в предпочитано място за живеене.

195096

Панама

Как ви се струва да гледате изгрева над Тихия океан, а залеза на Атлантическия? Ако това ви звучи добре, трябва да сложите Панама на върха на личната си класация за достъпни места за живеене. Месечният наем на апартамент с 1 спалня е около 450 долара, а сметките – около 75. Веднъж видите ли как великолепието на тропическите дъждовни гори се слива с модерните градове, няма да е трудно да наречете Панама „свой дом“.

Непал

Сгушен между Индия и Китай, Непал е център на културното многообразие и източната духовност. Ако искате да преоткриете себе си, страната е точното място за вас. Месечният наем от 90 долара и разходите от под 30 долара ще ви оставят предостатъчно средства, за да опознаете всяко кътче на страната.

195094

Виетнам

Виетнам е идеалното място за тези, които обичат да си похапват. С изобилие от местно производство, хапването навън рядко ще ви струва повече от 5 долара, а една бира струва под 1 долар. Бакшишите не са приети в ресторантите, така че това е още едно от предимствата на страната. Наемът е около 300 долара, а битовите услуги – около 50 долара.

Никарагуа

За жилище в Никарагуа ще плащате само около 150 долара на месец, а сметките ви ще са под 40 долара. И тъй като цените са толкова ниски, лесно ще повишите стандарта си на живот с няколко нива нагоре, ако се преместите да живеете там. За градски транспорт са ви нужни не повече от 10 долара на месец.

Индия

Родина на една от най-древните цивилизации, създател на шаха и дом на едно от новите 7 чудеса на света, Индия се превръща в чудесен претендент за нов дом за тези, които искат да се потопят в източната култура. Не само че животът в страната ще ви струва под 400 долара месечно (наем, сметки, храна, забавления), но и многобройните забележителности ще направят престоя ви още по-пълноценен.

195097

Снимки: Wikimedia Commons

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти