Ананиев: Минимум двойно по-малко ще плащаме за здраве
01.10.2018 | 12:40
econ.bg
Ананиев: Минимум двойно по-малко ще плащаме за здраве
Той обясни, че в момента гражданите плащат над 3,5 милиона лева от своя джоб, като само половината от тях са легитимни. 1,7 млрд. лв. излизат от джоба на българина и влизат в разни други джобове

Въпреки предвидените допълнителни 12 лв. за здраве, ще плащаме два пъти и половина по-малко отколкото сега "под масата", тези пари ще бъдат "спестени" на уязвими групи и плащани от държавния бюджет, коментира пред БТВ здравният министър Кирил Ананиев.

Той обясни, че в момента гражданите плащат над 3,5 милиона лева от своя джоб, като само половината от тях са легитимни. 1,7 млрд. лв. излизат от джоба на българина и влизат в разни други джобове. "Узаконява се определено доплащане, но то е значително по-малко", допълни Ананиев.

Важно е, че започна е широка дискусия, събрани са всички представители и организации, които имат отношение към здравеопазването. "Представихме два модел, които срещнаха най-голяма подкрепа", коментира здравният министър.

Възрастните хора нито до този момент са давали задължителни здравни осигуровки, нито в бъдеще ще дават. Техните внуци и правнуци, няма да дадат нито един лев за тази задължителна застраховка. Хората, които са потърпевши от безработица или са социално слаби също няма да платят и един лев, добави Ананиев.

Първият модел предлага демонополизация на Касата, 8% остават и всеки решава къде да отиде. Конкуренцията вътре в системата ще доведе до по-ефективно разходване на средствата. "Въвеждаме правилата на добра практика, която се предлага в европейските страни", обясни здравният министър.

С втория вариант ресурсът, който ще влезе в застрахователите е достатъчен да плати сумата над 700 лева. Парите в НЗОК ще се използват за подобряване на лечението и по-доброто заплащане. НЗОК плаща 90%, а разликата е за сметка на застрахователя. Само 16% от клиничните пътеки са над тази сума и така се спестяват пари, допълни Ананиев, който подкрепя втория модел.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти