Ананиев: С модернизацията на спешната помощ системата ще се преструктурира
23.10.2018 | 12:40
econ.bg
Ананиев: С модернизацията на спешната помощ системата ще се преструктурира
Отпускат 163,5 млн.в. за спешната медицинска помощ

Отпускат 163 млн. лв. за проект за модернизация на спешната помощ. Договорът за изпълнение на проекта беше подписан в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и заместник-регионалния министър и ръководителя на Управляващия орган на ОП ”Регионално развитие” Деница Николова, предаде Нова телевизия.

Предвижда се да бъдат купени 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, както и  да бъдат обновени 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа.

Проектът за модернизация на спешната помощ ще доведе до преструктуриране на системата, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от Агенция "Фокус". Той уточни, че проектът ще повиши ефективността на спешната помощ и качеството на медицинската дейност при спешни случаи. По думите му проектът ще приближи българските граждани с 237 точки в страната, където ще бъдат разположени органите на спешната помощ, а до края на годината се очакват първите 280 линейки.

"Във финална готовност сме за подготовката на обществената поръчка, свързана с офис оборудването, закупуването на компютри, принтери, многофункционален инструментариум, който е необходим на съответните спешни медицински центрове", коментира здравният министър.

Кирил Ананиев съобщи, че се прави преструктуриране в системата на министерството. Новата Агенция за медицински надзор ще работи на базата на функциите на Изпълнителната агенция "Медицински одит" и на Агенцията по трансплантация. Подготвен е и проектозакон, в който са конкретизирани функциите на тази агенция.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти