Васил Велев: По-високите заплати няма да спрат емиграцията
19.10.2017 | 14:40
econ.bg
Васил Велев: По-високите заплати няма да спрат емиграцията
Има огромен дефицит на кадри, дори в сектори, където средният доход е по-висок от средноевропейския – например IT сектора

Вдигането на заплатите не е основание за предотвратяване на трудовата миграция. По последни данни разходите за труд на работодателите са 11%, а икономическият растеж е 4%. Така председателят на АИКБ Васил Велев контрира думи от тази седмица на премиера Бойко Борисов, който призова работодателите да вдигат заплатите, за да не емигрират българите.

Той даде и още примери – в Полша, въпреки увеличението на заплатите, има 2 млн. емигрирали поляци, но държавата е "внесла" също толкова украинци. Ние сме страна с относително високи доходи и сме привлекателни за молдовци, украинци. Когато има една работа, която трябва да се свърши, но не се върши, ние пропускаме да станем по-богати като общество, каза Велев пред Нова телевизия. Той посочи и, че в Германия 17% от работещите са чужденци от Третия свят, а в България процентът бил под 1 на сто.

Има огромен дефицит на кадри, дори в сектори, където средният доход е по-висок от средноевропейския – например IT сектора, продължи председателят на АИКБ. Безработни са хора, които нямат никаква квалификация или не искат да се преместят в съседния град, където има работа, сигурен е Велев, който видя още една опция – работещи в сивия сектор.

Оставката на социалния министър

За провеждане на вредни политики, например вдигането и въобще оставането на минималните осигурителни доходи – това е основната причина за искането на оставката на социалния министър Бисер Петков от работодателските организации. Така може хората да бъдат осигурявани на минимален праг, а другото да им се дават в плик, заяви Велев. Той не можа да отговори защо минималният осигурителен праг пречи да бъдат осигурени хората на пълен размер. 

Коректният бизнес е конкуриран нелоялно от сивия сектор, даде все пак пример Велев. Той посочи, че има изкривена ситуация при общинските болници, където имало заплати, които са по-ниски от минималния осигурителен праг и така работещите доплащат по-високи осигуровки - защото реално вземат по-малка заплата, отколкото им е осигурителния праг, конкретно за тяхната професия.

Отговорът на синдикатите

Огромна част от бизнеса работи в сивия сектор и това е основната причина да няма добро осигуряване, отвърна икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. 29% е сивият сектор по различни данни, каза тя. Григорова беше категорична, че информацията, че Европейската комисия ни предупредила, че ни чака икономически шок заради по-големия ръст на заплатите, отколкото на икономическия растеж. Важно е от каква основа тръгва увеличението на заплатите – ние имаме да догонваме. Ако някой има проблем да плати минимална работна заплата, значи мястото му не е в бизнеса, смята Григорова.

Ваня Григорова не се съгласи и, че нямало кой да работи. Няма кой да работи за тези заплати, каза тя. И попита защо не се иска оставката на социалния министър, а не на цялото правителство, след като преди изборите сегашните управляващи направиха заявка да вдигнат минималната заплата.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти