Дейселблум: Гърците похарчиха парите по жени и пиене, а искат още
22.03.2017 | 13:10
econ.bg
Дейселблум: Гърците похарчиха парите по жени и пиене, а искат още
Гръцките медии с голяма доза надежда и злорадство, отбелязват, че Дейселблум ще бъде сменен още в началото на следващата година, а вероятно и ще напусне поста си на холандски финансов министър

Йерун Дейселблум няма да поиска извинение заради изявленията си пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че "страни в криза и със спасителни програми от южната част на еврозоната са изяли за алкохол и жени предоставените им европейски пари", явно визирайки Гърция, като една от тях. 

Изявленията на Дейселблум предизвикаха бурни реакции в Гърция.  Въпреки исканията на евродепутати, да се извини обаче, шефът на Еврозоната твърдо отказва да го направи. 

Гръцките медии с голяма доза надежда и злорадство, отбелязват, че Дейселблум ще бъде сменен още в началото на следващата година, а вероятно и ще напусне поста си на холандски финансов министър.   

Той самият бе и един от получателите на хванатите от гръцката полиция преди два дни нови 8 писма-бомби, изпратени от терористичната група "Конспирация на огнените клетки".   

Другия адресат на гръцките терористи, Волфганг Шойбле, пък увери неколкократно, че въпреки проточването на преговорите, има потвърждение, че МВФ ще участва в спасителната програма за Гърция.   

Саймият Шойбле е привърженик на участието на Фонда , като неотменна част от програмата, въпреки дълбоките различия между кредиторите. МВФ настоява за дълбоко орязване на гръцкия дълг, докато Германия, като основен кредитор е твърдо против.   Крайно е мнението и на баварския финансов министър, Маркус Зедер, който е казал, че "Гърция няма да издържи в еврозоната", и също се е застъпил за участието на МВФ.   

Междувременно, гръцката полиция е по следите на терористите, разпращащи писма-бомби до европейските финансови институции.   Освен Йерун Дейселблум, получатели са председателят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг и Европеската централна банка.   

Осем от писмата бяха заловени в атински пощенски клон в понеделник, а според разследващите, бомбените механизми са произведени от затворници, вербувани от терористите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти