Делът на електричеството в крайното енергийно потребление е едва 9 на сто
15.01.2019 | 17:30
econ.bg
Делът на електричеството в крайното енергийно потребление е едва 9 на сто
Днес делът на електричеството в крайното енергийно потребление на световно ниво e едва 9 процента. Всичко останало е директно изгаряне на някакви въглерод-съдържащи горива

Днес делът на електричеството в крайното енергийно потребление на световно ниво e едва 9 процента. Всичко останало е директно изгаряне на някакви въглерод-съдържащи горива. Все още по-голям дял (10%) заемат даже традиционните енергийни източници - дървесина, отпадъци от биомаса и изсъхнали животински изпражнения. Това коментира в социалните мрежи Боян Рашев, управител и партньор в консултантската компания "Денкщат България“, цитиран от деловото издание 3-news.net.

Той припомни, че активисти, политици, лобита и медии непрекъснато ни бомбардират с данни колко голям дял от електричеството вече се произвеждал от вятър и слънце и как светът можел да се декарбонизира за нула време, ако поиска. „Не, не може. Причините са много. Но най-важната е, че делът на електричеството в енергийното потребление е ужасно нисък и се увеличава изключително бавно, ако това изобщо се случва. В Дания и Австрия например стои на 18-19% от 1990 г. насам и не мърда. И за това си има причини, произтичащи от законите на физиката и икономиката, които не могат да бъдат преодолени със заклинания.“, категоричен бе Рашев.

Чрез историческа препратка той припомня и идеята на човечеството, че един ден ще използва единствено и само чиста енергия: „Първата електроцентрала в света стартира работа преди 137 г. Това е революционен момент в историята - електричеството обещава да бъде новата чиста и удобна енергия и много хора тогава си мислят, че то скоро ще захранва всички човешки дейности.“. Повече от век по-късно е очевидно, че подобно начинание е трудно постижимо, включително и с най-модерните технологии.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти