Джанет Йелън: Следващата промяна на лихвите може да бъде в низходяща посока
07.02.2019 | 17:35
econ.bg
Джанет Йелън: Следващата промяна на лихвите може да бъде в низходяща посока
На въпрос на телевизия CNBC, дали е възможно следващият ход на Фед да бъде в посока на понижаване на лихвите, Йелън отговори: "Разбира се, че е възможно"

Следващият ход на Централната банка на САЩ може да бъде в посока на намаляване на лихвени ставки, особено ако слабият глобален икономически растеж започне да вреди на американската икономика и ако финансовите условия се затегнат още повече, заяви в сряда бившия управител на Федералния резерв Джанет Йелън.

На въпрос на телевизия CNBC, дали е възможно следващият ход на Фед да бъде в посока на понижаване на лихвите, Йелън отговори: "Разбира се, че е възможно".

"Ако глобалният растеж наистина отслабне и тази слабост се прехвърли към Съединените щати, докато финансовите условия продължават да се затягат, и ако ние видим отслабване на икономиката на САЩ, със сигурност е възможно следващият ход да бъде в посока на съкращаване на лихвените ставки", отбеляза Джанет Йелън.

Бившият шеф на Федералния резерв, който понастоящем е изтъкнат сътрудник в Brookings Institution обаче допълни, че собствената й прогноза за 2019 година е в съответствие с мнозинството на Фед от декемврийското заседание, когато повечето централни банкери все още залагаха на две нови повишения на федералната фондова лихва в рамките на тази година. Йелън обаче призна, че е доста несигурна по отношение на тази перспектива.

През миналата седмица председателят на Фед Джером Пауъл сигнализира, че сега Федералният резерв не е сигурен, дали следващият ход ще бъде в посока на повишаване, или на понижаване на краткосрочната лихвена ставка. Икономисти и анализатори ще очакват със засилено вниманието следващото заседание на Фед през март, когато централната банка ще представи и своите най-нови средносрочни икономически и лихвени прогнози.

Междувременно Джанет Йелън смята, че новият председател на Федералния резерв е на прав път и че няма нужда централната банка да "действа превантивно", като се има предвид, че инфлацията е ниска, а лихвените проценти са "в границите" на неутралното ниво, което не е нито в подкрепа, нито във вреда на икономическия растеж.

"Към този момент икономическите данни остават солидни и силни. Очаква се обаче растежът да се забави и има рискове в низходяща посока", посочи бившият шеф на Фед.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти