Димитър Манолов: В здравеопазването не може да има конкуренция
03.10.2018 | 10:40
econ.bg
Димитър Манолов: В здравеопазването не може да има конкуренция
Според него в предложенията се съдържат и добри идеи, но в представените доклади за проблеми в системата има много аспекти, които не се споменават в проекта

Увеличаването на ресурса в здравеопазването без смяна на модела няма да има ефект. В сегашната ситуация, ако има конкуренция и печалба, това ще е за сметка на качеството на услугата. Това коментира председателят на "Подкрепа" Димитър Манолов в ефира на "Нова телевизия".

"Предложените два варианта за реформа в здравеопазването не стават. Решенията са на други места – промяна на схемата на финансиране на болничните заведения", каза той по повод лансираните промени, една от които е въвеждането на нова здравна вноска.

Според него в предложенията се съдържат и добри идеи, но в представените доклади за проблеми в системата има много аспекти, които не се споменават в проекта. Той очерта и още по-сериозен проблем – този за клиничните пътеки. "Не се знае реално колко струват клиничните пътеки и всяка дейност в тях. Ако се направи такъв анализ, ще се види, че парите са сложени в пътеките заради други критерии", смята Манолов.

Той коментира и темата с вдигането на цените и мерките са намаляване на негативния ефект от това. "Опитите административно да се регулират цените при пазарна икономика са обречени на провал. Предлагали сме и идеи за по-справедлива данъчна система. Няма пари, защото данъчната ни система е сбъркана", добави синдикалистът. Коментарът е по повод идеята вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за основни хранителни продукти трябва да има точно определени ставки за печалба на производител и търговец.

По думите му, ако има необлагаем минимум, това ще помогне на хората "по-лесно да си купят от поскъпналия хляб". "Важно е хората, които не могат да си плащат сметките, да са по-малко", добави той. "Вярно е, че доходите растат, те бяха много изостанали. Много дълго време трябва да мине, за да достигнем прилични нива. Най-важното нещо е да разпределяме по различен начин това, което произвеждане", каза Манолов.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти