Екоминистърът: Трябва да има регламенти за дивото къмпингуване
05.07.2017 | 11:45
econ.bg
Екоминистърът: Трябва да има регламенти за дивото къмпингуване
Проблемът е в замърсяването на околната среда и разходите за почистване след това, посочи Нено Димов

Основните проблеми при дивото къмпингуване са замърсяването и фактът, че не се плащат такси, които по-късно да поемат разходите за почистване. Проблемът не е съсредоточен толкова върху самото къмпингуване, колкото върху липсата на регламенти и общи устройствени планове по българското Черноморие.

Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод отвореното писмо на Национална асоциация "Българско Черноморие", с което поискаха пълни проверки на т.нар. диво къмпингуващи.

От неправителствената организация изпратиха исканията си до министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на околната среда и водите Нено Димов с настояване да започнат масови проверки на замърсяването от дивото къмпингуване по българското крайбрежие.

"Няколко десетки тона отпадъци са били извозени след неорганизирано диво къмпингуване в края на летния сезон през 2016 година по данни на кмета на Царево. Необходимо е да се създатат подробни устройствени планове. От една страна, общината се стреми да задоволи исканията на всички засегнати страни, но от друга, планът за управление на Странджа също е блокиран", посочи Нено Димов.

Министърът на околната среда коментира и темата за мръсния въздух у нас. EС вече осъди България заради замърсяването на въздуха. Измерванията показаха, че българите в цялата страна дишат въздух, който е вреден за здравето, а това има и значителни икономически последици.

"Имаме устойчива тенденция към намаляване на замърсяването в страната. Изискванията на ЕС обаче са твърде високи, затова и 16 държави бяха осъдени от съда в Люксембург заради превишаване както на годишните, така и дневните допустими норми за концентрации на фини прахови частици", обясни Димов.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти