Експерт: Няма риск от нов фалит на застрахователи
23.08.2018 | 11:10
econ.bg
Експерт: Няма риск от нов фалит на застрахователи
Според Гълъбинов фалитът на "Олимпик" е прецедент и призова да се направи международно разследване, в което да се установи кои са собствениците

Има достатъчно възможности, за да не се допусне нов фалит в сектора на застраховките "Гражданска отговорност", въпреки че има рискови играчи в сектора. Това коментира икономистът и бивш зам.-председател на Комисията по финансов надзор (КФН) Румен Гълъбинов в ефира на Би Ти Ви.

"Предстои още една проверка във финансовия сектор в процеса на кандидатстването за "чакалнята на еврозоната". Това ще помогне да се заздрави финансовото здраве на застрахователните компании", каза Гълъбинов.

Прогнозата му е, че няма да има драстичен скок в цената на застраховките "Гражданска отговорност". През последната година сумата на полиците се е увеличила средно между 50 лева и 70 лева. По думите на експерта тя е съобразена със стандарта на живот в България.

Според Гълъбинов Ралица Агайн има отговорност за фалита на застрахователната компания "Олимпик". "Всичко трябва да се съгласува колективно. Когато аз бях в комисията, не сме имали проблем с комуникацията. Предвидени са срещи на членовете на КФН всяка седмица", добави той.

Икономистът добави, че фалитът на "Олимпик" е прецедент и призова да се направи международно разследване, в което да се установи кои са собствениците. "Проблемът най-вероятно е извън България", но кипърският надзор има основната отговорност", каза той.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти