Енергийният министър обеща ТЕЦ "Марица-изток 2" да продължи да работи
28.11.2018 | 12:40
econ.bg
Енергийният министър обеща ТЕЦ "Марица-изток 2" да продължи да работи
Това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на "Мини Марица-изток" ЕАД, които я снабдяват с въглища, обявила министърът, цитирана от пресцентъра си

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви днес пред протестиращите в Раднево служители на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД , че централата ще продължи да работи, че няма да има съкращения на работници и че държавата работи замърсяващата централа да продължи да действа въпреки рестрикциите на Европейския съюз.

Компютърно моделиране от доклада "Последна глътка въздух: Въглищните компании разболяват Европа" (Last Gasp: The coal companies making Europe sick), разпространен миналата седмица, показа, че въпросната централа замърсява въздуха с фини прахови частици чак до Солун.

Заради произвежданото от централата замърсяване България е длъжна по правилата на ЕС да купува съответното количество въглеродни квоти. Техните цени през септември обаче се повишиха до 25 евро за тон въглероден двуокис. Това означава, че от следващата година значителна част от приходите на теца ще отиват за покриване на този разход, освен ако не се повиши цената на тока, така че да включва този разход, който при настоящата цена на електроенергията включва цена на емисиите от около 8 евро на тон.

Днес енергийният министър обяви пред протестиращите, които, подкрепяни от синдикатите, са обявили протест и утре в София, че една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД вече са купени, а до 21 декември "Български енергиен холдинг" ЕАД ще купи всички останали.

Това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на "Мини Марица-изток" ЕАД, които я снабдяват с въглища, обявила министърът, цитирана от пресцентъра си.

"Уверявам ви, че "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2" категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа", казва Петкова пред работниците. Тя посочва и че "без централите в Маришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност".

Тя информира присъстващите, че Министерството на околната среда и водите работи за предоставяне на безсрочна дерогация (отмяна) на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД. "Това означава, че централата отговаря на съвременните екологични норми и може да продължи да работи", поясни енергийният министър. В края на ноември изтича срокът за обществено обсъждане на новите комплексни разрешителни, с които се предоставя дерогацията, посочват министерството.

Реформата на европейската схема за търговия с въглеродни емисии е одобрена в началото 2018 година, като целта й е да намалеят парниковите газове с 40% до 2030 г. Логиката й е, че високите цени на въглеродните емисии ще стимулират собствениците на мръсни производства да инвестират в енергийна ефективност.

Днес енергийният министър дори обявила, че на предстоящия форум в Катовице, свързан с климатичните промени, България ще защитава позицията, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.

Енергийният министър припомни също, че България оспори решението на Европейската комисия от април 2017 г., свързано със завишаване на екологичните норми за големите горивни инсталации. В момента България и Полша водят дело срещу ЕК.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти