Здравният модел на Ананиев е нелеп, отсече Семерджиев
05.10.2018 | 10:40
econ.bg
Здравният модел на Ананиев е нелеп, отсече Семерджиев

Това не е здравна реформа. Министър Ананиев се опитва да бръкне само във здравните финанси. На популярен език, здравните финанси се отнасят към здравеопазването, както бензина в резервоара на колата. Това заяви пред БНР д-р Илко Семерджиев, който два пъти оглавяваше Министерството на здравеопазването. Коментарът му е във връзка с предлаганите от МЗ варианти на здравен модел, които да демонополизират ролята на НЗОК.

По думите на Семерджиев здравната система е изключително сложна и този, който не вижда целия ѝ дизайн, занимавайки се само с парите, дълбоко се лъже, че може да промени нещо. Според бившия здравен министър парите са много важна тема, но здравеопазването е нещо огромно и този, който не вижда системата, няма как да предлага промени на парче.

За мен това е едно нелепо предложение, подадено с грешни изходни данни, така че няма как да получи верния резултат, категоричен е Семерджиев.

"Да си зададем въпроса на какво точно ще се конкурират застрахователите с НЗОК. Здравните вноски са фиксирани - не може да предложи по-изгодна цена, а самата здравна услуга не се предоставя нито от застраховател, нито от НЗОК, а от лечебните заведения в здравната система, а те са едни и същи. Както касата има договор, примерно с Александровска болницата, така и застрахователя ще има същия договор. Тук не можем да говорим за конкуренция. Ако някой иска да прави конкуренция и иска всички да са застрахователи, трябва да остави застрахователите сами да си мерят риска, да си правят разчети... и тогава те могат да се конкурират едни с други на база по-нисък разход за клиента. Освен това, обикновено застрахователите си изграждат собствени структури - лечебни заведения и си въртят парите в собствените структури, а това е абсурдно поведение, което в България би довело до изключителни разходи", заяви Семерджиев.

Той допълни, че осигурителният модел работи на принципа на солидарността, а застрахователния - на принципа на риска. И двата можели да се допълват, но не и да се конкурират или заместват.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти