Илко Семерджиев: Застрахователните модели ще задръстят здравната система
25.10.2018 | 08:55
econ.bg
Илко Семерджиев: Застрахователните модели ще задръстят здравната система
Държавата финансира здравеопазването все по-малко, а го контролира все повече

"Двата застрахователни модела, предложени от здравния министър, са недомислени. Подобни модели съществуват в САЩ, но не и в Европа. Те са изключително скъпи, а като резултат не са по-добри от европейските." Това мнение изрази в предаването "Нещо повече" бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, според когото тези модели са тежки за администриране и управление и "ще задръстят здравната система със застрахователни претенции и несвойствена дейност, каквато досега не е имала".

Илко Семерджиев коментира проектобюджета за здравеопазване за 2019 година и промените в системата на здравеопазване. 

"Естествено е, че НЗОК като платец на публичните услуги трябва да разполага със своите механизми за контрол. Към Касата ще бъде позволено отново да се върнат финансовият и медицинският контрол като интегрални контролни механизми – такива, каквито бяха при нейното учредяване. През 2002 година този вид контрол беше закрит. /.../ Редно е плащащият орган да има свои механизми за контрол. Необясним е обаче механизмът за контрол от страна на държавата, защото това е втори, дублиращ контрол. Въпреки това ще видим реализиран този контрол чрез мегаагенция, която концентрира много правомощия в себе си", посочи Илко Семерджиев. По думите му, държавното участие във финансирането на здравеопазването е все по-минимално, но държавата концентрира повече функции за контрол и санкциониране.

Семерджиев нарече „абсурдно предложение“ прехвърлянето към парламента на възможността за разкриване или закриване на болници. „Нещо повече – това според мен е опит за прехвърляне на горещия картоф там, където не му е работата и това е отказ от отговорност от страна на Министерството на здравеопазването“, заяви бившият здравен министър. Той припомни за забраната за болнична приватизация и паралелното развиване на частната болнична мрежа, която почти е удвоила броя на болниците:

„И не е едно и също едни и същи пари дали се делят на 200, или на 365.“

Илко Семерджиев определи преместването на Фонда за лечение на деца от Министерството на здравеопазването към Здравната каса като добро решение, защото по думите му "капиталът, който ще застане зад нуждаещите се деца, е многократно по-голям от тези 12 милиона лева, които държавата отпускаше на фонда". НЗОК ще разполага с безкрайно повече средства, за да помага на децата, подчерта Семерджиев.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти