КНСБ: 4.6 млрд. лв. повече приходи в Бюджет 2019
25.10.2018 | 12:20
econ.bg
КНСБ: 4.6 млрд. лв. повече приходи в Бюджет 2019
135 хил. специалисти ще плащат по 50 лв. допълнително за осигуровки от догодина

135 000 висококвалифицирани специалисти ще плащат по 50 лева допълнително към осигурителната си вноска от догодина, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в началото на заседанието на Координационния съвет на синдиката. Увеличението идва от ръста на максималния осигурителен праг от 2 600 на 3 000 лева. Една пета от увеличената вноска ще отива в индивидуалната партида на високодоходните служители, допълни Димитров и уточни, че по този начин се увеличават и правата им, идващи от приноса им в осигурителната система.

„Когато младата IT-специалистка майка излезе в майчинство или когато вземе болничен и т.н.“, каза Димитров.

Заради увеличаването на максималния осигурителен праг от юли догодина максималната пенсия ще бъде 1 200 лева, което според Пламен Димитров няма да ощети пенсионерите с висок осигурителен принос:

„41 хиляди, отпадането на тавана на пенсиите на тях самите, тъй като тяхната пенсия е всъщност в рамките на тези 1200 лева. Нито един български работник следващата година, който работи в условията на трета категория, няма да има таван за неговата пенсия по простата причина, че в момента най-високата е 1 100 лева“.

Пламен Димитров се обърна към вицепремиера Валери Симеонов с думите, че увеличаването на максималната осигурителна вноска не е ръст на данъчната тежест.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти