Мая Манолова: Няма законови причини да се бавят парите за хора с увреждания
21.01.2019 | 14:40
econ.bg
Мая Манолова: Няма законови причини да се бавят парите за хора с увреждания
Забавянето се получи поради премахването на социалните пенсии за инвалидност, изплащани от НОИ и прехвърлянето на средствата към помощите от социалното министерство

Няма законови причини социалното министерство да бави до средата на февруари плащанията за хора с увреждания. Това заяви в интервю за предаването „12+3“ националният омбудсман Мая Манолова.

Забавянето се получи поради премахването на социалните пенсии за инвалидност, изплащани от НОИ и прехвърлянето на средствата към помощите от социалното министерство. Поради административните промени, министерството обяви, че сумите ще бъдат платени през февруари, а Манолова поиска от социалният министър Бисер Петков това да се случи през януари.

Според нея администрацията бламира реформата, постигната с миналогодишните протести на родители на хора с увреждания. Те чакаха увеличение, а получиха забавяне и то точно през януари, когато сметките и други разходи се повишават, обобщи Манолова.

„Изпратих препоръка до социалния министър с ясна и настойчива молба да бъдат изплатени сумите до края на месеца. Няма такъв (законов) текст, който налага изплащането на помощите с месец закъснение. Всичко зависи от администрацията в социалното министерство. Ангажиментът на НОИ да прехвърли данните на хората, които са получавали инвалидни пенсии, беше до 16 януари. Не виждам пречки социалното министерство да започне изплащането на финансовата подкрепа“, каза Манолова.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти