Менда Стоянова: Утежнения с екологичен коефициент ще имат стари и мощни коли
16.11.2018 | 09:00
econ.bg
Менда Стоянова: Утежнения с екологичен коефициент ще имат стари и мощни коли
По думите й повишаването на данъка върху по-старите, неекологични автомобили, е екологична мярка, а не цели по-голям приход

Ако се оттегли предложението ми, "Гражданска отговорност" ще скочи два пъти, а не обратното. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. Тя поясни, че чрез въвеждането на таван върху обезщетенията при смърт на пътя за широк кръг близки, застрахователите няма да повишат стойността на застраховката "Гражданска отговорност", с която да поемат допълнителния финансов товар.

По думите й повишаването на данъка върху по-старите, неекологични автомобили, е екологична мярка, а не цели по-голям приход. Това е данък върху замърсяващите, а не върху старите автомобили, тъй като 14-годишни автомобили с екологичен стандарт Евро 4 ще получат облекчение, а основното утежнение ще падне върху старите, но мощни автомобили.

"Нормално е бюджетната комисия да защити политиките на правителството, като отхвърли ветото на президента", коментира председателят на бюждетната комисия. Според нея промяната в закона за местните данъци и такси е политика за въвеждане на екологичен коефициент, което не означавало, че данъкът на автомобилите не е имуществен.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти