Мими Виткова: Застрахователите не са способни да решат всички тежки проблеми на здравеопазването
04.10.2018 | 11:30
econ.bg
Мими Виткова: Застрахователите не са способни да решат всички тежки проблеми на здравеопазването
Според Мими Виткова, проблемът е, че при обсъжданите модели се говори само за приходната част, а се подминават тежките проблеми в здравеопазването

Днес здравният министър Кирил Ананиев ще бъде изслушан в комисията по здравеопазване в НС за новите му предложения за реформа в здравната система. Новият здравен модел предизвика редица спорове и несъгласие от съсловини организации в системата. Остават и редица въпроси от пациентите. Утре пък изтича срокът, който Ананиев даде, за да бъдат излъчени представители за участие в работните групи, които ще обсъдят двата варианта за реформа в здравноосигурителния модел у нас, съобщава БНР.

Застрахователите не са способни да решат всички тежки проблеми на здравеопазването. Това каза пред „Хоризонт“ Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно и здравно осигуряване по повод новия модел на здравно осигуряване.

Според Мими Виткова, проблемът е, че при обсъжданите модели се говори само за приходната част, а се подминават тежките проблеми в здравеопазването.

„Като че ли се прави опит, и ние застрахователите затова реагираме, да се прехвърлят всички проблеми на застрахователите т.е. цялата отговорност върху тях, но те не са в състояние да ги решат. Те биха могли да помогнат на системата единствено в областта на контрола. Нищо повече - няма как застрахователите да решат проблемите с липсата с лекари в цели региони на страната. Няма как да решат проблемите с тежките диспропорции във възнаграждението на лекарите, предимно – заплати от хиляда лева до 50 хиляди лева. Няма как да решат проблемите, че имаме само 60 патоанатоми в страната… В същото време не става ясно дори, когато се дадат въпросните 12 лева какво ще отпадне от гражданите да не плащат“.

Не знаем какво точно ще плащаме, посочи още Виткова.

„Казва се, пациентът вече нямало да заплаща, не е вярно. Значи, пациентът един път ще си плати здравната осигуровка, която е задължителна, втори път ще плати тези 15 % до 700,  и трети път, ще плати на цената на клиничната пътека, тъй като всяка болница вече има свободата да си прави свои цени“.

„Всичко ще бъде над 700 лева, т.е. нито знаем какво пациентът няма да плаща, нито са верни разчетите, че ние можем с 12 лева да покрием 50% от досегашните разходи на касата. И това са най-тежко болните“.

Без отговор остават въпросите: Как ще се лекуват социалнослабите, които нямат осигуровка към Здравната каса, но пък държавата щяла да им плаща здравната застраховка. Не е ясно как ще се застраховат българите в чужбина и тези на временна заетост зад граница.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти