Мишел Барние: Брюксел няма намерение да предоговаря сделката за Брекзит
05.02.2019 | 09:40
econ.bg
Мишел Барние: Брюксел няма намерение да предоговаря сделката за Брекзит
Европейският съюз е склонен да поднови преговорите с Лондон за Брекзит, но остава непреклонен по въпроса за предпазния механизъм за Ирландия. Това твърдят британски депутати, които са разговаряли с представители на ЕС

Брюксел няма намерение да предоговаря сделката за Брекзит. Това потвърди главният преговарящ на ЕС Мишел Барние след разговори с холандския премиер Марк Рюте. Според Барние, всички все още спорни въпроси могат да се решат след като Лондон напусне Общността. Това важи и за границата с Ирландия, допълни Барние. 

Европейският съюз е склонен да поднови преговорите с Лондон за Брекзит, но остава непреклонен по въпроса за предпазния механизъм за Ирландия. Това твърдят британски депутати, които са разговаряли с представители на ЕС.

Брюксел сигнализира, че ще склони да подпише протокол към споразумението, който ще обвърже правно обещанията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в писмото им до британския премиер Тереза Мей. ЕС обаче не е готов да поеме ангажимент за ограничаване на предпазния механизъм.

Очаква се днес британският премиер Тереза Мей да произнесе реч за Брекзит в Северна Ирландия, до границата с Република Ирландия. Официално Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март, но това изглежда все по-трудно.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти