НОИ изчислява бъдещите пенсии и по двете методики, отпуска по-високата
11.04.2019 | 13:30
econ.bg
НОИ изчислява бъдещите пенсии и по двете методики, отпуска по-високата
Предвижда се НОИ да осигури мобилни приемни, които да консултират бъдещите пенсионери в градовете, в които няма териториални поделения на НОИ

Националният осигурителен институт (НОИ) ще бъде длъжен да изчислява пенсиите на бъдещите пенсионери и по старата, и по новата методика и да отпуска по-благоприятния размер. За целта хората трябва да осигурят всички документи за доходите си преди 2000 година. Това предвижда нова поправка в Кодекса за социално осигуряване, която беше внесена от депутати от ръководството на парламентарната социална комисия.

"При подаване трябва да отбележат в заявлението, което подават за пенсиониране, и да представят всички документи, тъй като до 1997 година Националният осигурителен институт не разполага с документи, да си изберат най-добрите 3 години, след което автоматично Националният осигурителен институт ще изчисли на тези лица и по двете методики - тази, която е действала от 31 декември 2018 година, и тази, която действа от 1 януари 2019 година. На лицето ще се изплаща по-благоприятния вариант, тоест по-високия размер на пенсията", заяви Управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Предвижда се НОИ да осигури мобилни приемни, които да консултират бъдещите пенсионери в градовете, в които няма териториални поделения на НОИ.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти