Обществените поръчки ще се възлагат по електронен път от догодина, обеща Дончев
26.09.2018 | 11:15
econ.bg
Обществените поръчки ще се възлагат по електронен път от догодина, обеща Дончев
Според него в началото това ще създаде известни трудности, но след няколко месеца активна употреба този подход ще улесни всички

От началото на следващата година цялото възлагане на обществени поръчки ще става по електронен път, каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на дискусионен форум "Строителството през 2019 г. - перспективи и предизвикателства", предаде БНТ. Според него в началото това ще създаде известни трудности, но след няколко месеца активна употреба този подход ще улесни всички.

Дончев призова възложителите, като задават критериите, да гледат в перспектива, като фокусът не е само върху цената, но и върху разходите за експлоатация и поддръжка през годините. По думите на вицепремиера най-малодушният подход е възлагане на най-ниска цена. "Този подход е сигурен, но добавената стойност от него е относително ниска", добави Томислав Дончев.

3 млрд. лева ще се инвестират в пътни проекти през 2019 г.

На форума министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че се очаква строителство да бъде един от моторите на икономическия растеж през 2019 г., защото ще се запазят добрите темпове на развитие в секторите "Изграждане на жилища" и "Инфраструктура". 2019 г. ще е ключова за пътното строителство, каза министърът и изтъкна, че в него ще се инвестират 3 млрд. лева. Тя информира, че от началото на месеца се работи по нормативни промени за гаранционните срокове за ново строителство и при ремонти на пътища.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти