Радосвет Радев: Разделянето на осигуровките е гаранция за връщане на работници от чужбина
23.01.2019 | 09:40
econ.bg
Радосвет Радев: Разделянето на осигуровките е гаранция за връщане на работници от чужбина
Предложението за разделяне на осигуровките поравно между работодател и работник не е прехвърляне на тежестта, а гаранция за връщане на работна ръка от чужбина. Това заяви председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев

Предложението за разделяне на осигуровките поравно между работодател и работник не е прехвърляне на тежестта, а гаранция за връщане на работна ръка от чужбина. Това заяви председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев в ефира на БНТ.

"В момента работникът е най-фаворизиран. Заплатите нарастват периодично, а нито една фирма не е постигнала подобен ръст, както този на трудовите възнаграждения", каза той. Поводът за коментара му е предложението на основните работодателски организации финансовата тежест да е еднаква за двете страни, което беше представено вчера.

В момента вноската се дели в съотношение 60:40, като бизнесът плаща по-голямата част. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения. За целта с промени в Кодекса на труда може да бъдат въведени нов тип трудови договори.

Предстои предложението за реформа да бъде обсъдено със социалните партньори. На такова обсъждане подлежи и искането на работодателите да се отмени задължението на работодателя да изплаща първите три дни болничен.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти