Румен Драганов: Имаме сбъркана политика в туризма
03.10.2018 | 17:55
econ.bg
Румен Драганов: Имаме сбъркана политика в туризма
Туризмът трябва да продава националния ни продукт, подчертава експертът

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма коментира в предаването "Нещо повече" по БНР резултатите от летния туристически сезон.

"Като цяло имаме един много спокоен летен сезон. Имахме малко дъждове през юни и юли, но много силен август и септември. 2 200 000 са посещенията само през август. Като цяло добър сезон по параметъра брой туристи", обобщи Драганов. 

"Това, което притеснява хотелиерите, е все още недостатъчният процент заетост на хотелите. Средната заетост в София е 49 процента. По морето имаме 30 процента празни легла", добави Румен Драганов.

Той подчерта, че има рационални идеи, които могат да бъдат приложени на практика.

"Идеята за ваучери за здравна превенция е много добра. Изтичат няколко милиона литра топла минерална вода, без да бъде ползвана от голяма част от българите. Кооперативи по места биха могли да използват минералните води за здраве, вместо те да отиват за пране на черги и килими. Става въпрос за 720 лв. годишно, 60 лв. месечно."

Относно презастрояването по морето, Драганов отбеляза, че "стихийно чужденци строят мастодонти, изместват местното население. В Несебър, например, който е уникален, много от квартирите са празни именно по тази причина. Имаме сбъркана политика в туризма. 

Сезонът е добър, имаме по-високи приходи, но трябва да помислим дали трябва да храним гостите с чужди продукти. Туризмът трябва да създава работни места, да продава националния ни продукт", подчерта Драганов.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти