Световната икономика не е готова за нова финансова криза, смята бившият ръководител на МВФ
10.09.2018 | 09:20
econ.bg
Световната икономика не е готова за нова финансова криза, смята бившият ръководител на МВФ
Всъщност днес сме още по-зле подготвени. Степента на регулация на икономиката е недостатъчна“, заяви Строс-Кан в интервю за АФП

Световната икономика е още по-неподготвена за финансова криза, отколкото през 2018 година, смята бившият ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан. „Отбелязахме известен напредък, но това е крайно недостатъчно.

Всъщност днес сме още по-зле подготвени. Степента на регулация на икономиката е недостатъчна“, заяви Строс-Кан в интервю за АФП. „След 2012-2013 година престанахме да говорим за необходимостта от регулация на икономиката; какви би трябвало да бъдат банките или агенциите за кредитен рейтинг.

Върнахме се назад и затова аз съм песимист по отношение на нашата подготвеност“, поясни известният икономист. „Имаме недобре обмислено отношение към глобализацията, което няма как да доведе до положителен резултат“, подчерта Строс-Кан. Според него вече почти няма международна координация и нито МВФ, нито ЕС играят регулираща роля. Политиките на президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп също оказват негативно въздействие.

„Разпадна се механизмът, създаден в рамките на Г-20, който беше много полезен и влияеше на страните с развиващи се икономики. Преди десет години държавите се договориха да възложат тази мисия на МВФ, но аз се съмнявам, че организацията е в състояние да я изпълни“, добави 69-годишният френски икономист.

Строс-Кан коментира и банкрута на банката Lehman Brothers през 2008, с който започна световната финансова криза. Според него американската администрация не е предвидила правилно последствията от него. „Министърът на финансите [на САЩ] Хенри Полсън реши да не спасява банката, защото искаше тя да бъде за назидание. Той, подобно на много други, не оцени правилно последствията [от това решение]. Голяма грешка беше да се допусне фалитът на Lehman Brothers“.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти