Тръмп: Много малко вероятно е Китай да избегне ново повишение на митата от 1 януари
27.11.2018 | 09:55
econ.bg
Тръмп: Много малко вероятно е Китай да избегне ново повишение на митата от 1 януари
Президентът на САЩ заплаши с мита и китайския внос на iPhone-и на компанията Apple

Президентът на САЩ Донадл Тръмп заяви в понеделник, че очаква да придвижи напред плановете за допълнително увеличение на митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара от настоящите 10% на 25 на сто и отново повтори заплахата си да въведе тарифи за целия останал внос от Китай, съобщава БНР.

Само четири дни преди срещата на високо равнище с китайския лидер Си Дзинпин, президентът Доналд Тръмп посочи, че очаква да продължи да повишава митническите тарифи за вноса на китайски стоки до 25%, определяйки като "много малко вероятно" да приеме искането на Пекин да отложи това увеличение.

В интервю за "Уолстрий джърнъл" американският президент подчерта, че ако преговорите не се развият в желаната посока, той също така ще наложи мита и върху останалата част на китайския внос в САЩ, който внос понастоящем не подлежи на подобни тарифи. "Ако не сключим сделка, ще включа и китайския импорт за 267 млрд. долара при тарифна ставка от 10% или дори от 25%", заплаши Тръмп.

Китайски представители заявиха, че техният приоритет на срещата между Тръмп и президента Син Дзинпин е да бъде убеден САЩ да преустанови планираното увеличението на митата от 1-ви януари 2019-а година за вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара от настоящите 10% до 25 на сто. "САЩ вероятно няма да се съгласят с това китайско искане", подчерта Доналд Тръмп.

"Единствената сделка с Китай е тази, при която властите в Пекин трябва да отворят страната си за конкуренцията на САЩ", посочи той и добави: "Що се отнася до другите страни, това зависи от тях."

Доналд Тръмп също така отбеляза, че следващият кръг от митнически тарифи може да включи и вноса от Китай на лаптопи и на смартфоните iPhone на Apple Inc., които на този етап са част от китайския износ за САЩ за 267 млрд. долара, незасегнат от настоящите високи мита.

Мобилните телефони и компютрите (включително произвежданите в Китай от компанията Foxconn компютри Mac и смартфони iPhone на американския гигант Apple), които са сред най-голямото перо на китайски износ към Съединените щати, досега бяха пощадени от облагането с мита, тъй като американската администрация се стреми да сведе до минимум негативно въздействие върху потребителите в САЩ. "Уолстрий джърнъл" посочи, че администрацията на Белия дом е притеснена от реакцията на потребителите към въвеждането на подобни налози.

"Може би. Може би. Зависи от това какво ще е нивото на митата", посочи Тръмп пред "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на възможността за тарифи върху вноса на мобилни телефони и лаптопи, произведени в Китай. "Искам да кажа, че мога да го направя 10 процента и хората ще могат да го понесат много лесно", допълни той.

Изказването на Доналд Тръмп провокира спад на акциите на Apple Inc. с над 2% на извънборсовата търговия, след като снощи те приключиха реалната търговия на Уолстрийт с повишение от 1,35%.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти