Ще повлияе ли победата на Тръмп върху паричната политика на ЕЦБ?
11.11.2016 | 11:35
econ.bg
Ще повлияе ли победата на Тръмп върху паричната политика на ЕЦБ?
Въпреки че не е работа на ЕЦБ да оценява политически последици, изборите в САЩ подчертават, че Европа трябва "да запази контрол над своята съдба", смята Кьоре

Все още е твърде рано да се каже дали изненадващата победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ ще повлияе на следващите решения на на Европейската централна банка (ЕЦБ) за провежданата от нея парична политика, заяви Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, в интервю за френския вестник Le Progres de Lyon. 

Все още е твърде рано да се каже, посочи Кьоре, когато беше попитан дали победата на Тръмп ще повлияе на политическите решения на централната банка на следващото заседание на 8-и декември. 

В краткосрочен план ние следим отблизо реакцията на финансовите пазари. Трябва да бъде избегната прекомерната нестабилност, допълни той. Паричната политика на ЕЦБ ще остане много гъвкава и стимулираща, докато инфлацията е стабилно на пътя към двата процента, потвърди Кьоре. 

Според него централните банкери ще направят оценка на последствията за глобалната икономика и за еврозоната от избирането на Тръмп. 

На този етап възстановяването на еврозоната се засилва, добави той. Въпреки че не е работа на ЕЦБ да оценява политически последици, изборите в САЩ подчертават, че Европа трябва "да запази контрол над своята съдба", смята Кьоре.

За да бъде силна по отношение на отбраната и на сигурността, Европа трябва да има силна икономика. А за да бъде силна икономиката, са необходими реформи във всяка страна - член, като еврозоната трябва да функционира по-добре, подчерта Кьоре, повтаряйки призивите на ЕЦБ от доста време насам за повече реформи. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти