Sentix: Нараства вероятността за разпад на еврозоната заради италианската бюджетна криза
30.10.2018 | 14:20
econ.bg
Sentix: Нараства вероятността за разпад на еврозоната заради италианската бюджетна криза
Индексът, измерващ вероятността за разпад на еврозоната (индекс EBI – Euro Breakup Index), нарасна през октомври до 13,2% от 8,9% месец по-рано, като това представлява най-високо негово ниво от април 2017 година

Инвеститорските притеснения, че еврозоната може да изгуби поне един от своите членове в следващите месеци, се увеличи рязко до най-високо ниво от април 2017 година насам с оглед на ескалиращите спорове относно проектобюджета на Италия за следващата година, показват резултати от последно проучване на германската агенция за пазарни изследвания Sentix.

Индексът, измерващ вероятността за разпад на еврозоната (индекс EBI – Euro Breakup Index), нарасна през октомври до 13,2% от 8,9% месец по-рано, като това представлява най-високо негово ниво от април 2017 година. Проучването на Sentix беше проведено сред хиляда индивидуални и институционални инвеститори в периода между 25-и и 27-и октомври и означава, че 13,2% от анкетираните се опасяват, че еврозоната може да се разпадне през следващите 12 месеца.

Спорът по проектобюджета на новото италианско правителство е обезпокоителен за инвеститорите. Това се отразява негативно не само върху лихвения спред между италианските и германските облигации, който в последно време се разшири рязко, но и върху индекса Euro Break-up на Sentix, който отразява вероятността еврозоната да се разпадне от гледна точка на инвеститора.

Вероятността за оттегляне на някоя страна -членка от региона на единната валута се повиши до най-високото си ниво от април 2017-а година насам главно поради силното покачване на съответния италиански подиндекс. Докато професионалните инвеститори все още реагират сравнително предпазливо и очевидно залагат на отстъпки от страна на италианското правителство "в последната минута", повече от 15% от анкетираните смятат, че е възможно Италия да се оттегли от еврозоната в рамките на следващите 12 месеца. Това е далеч над съответния подиндекс от месец май тази година, когато беше формирано новото италианско правителство, отчита агенция Sentixc.

От позитивна гледна точка, инвеститорските притеснения са концентрирани главно върху Италия. Инвеститорите все още не се страхуват от евентуален негативен заразен ефект от подобен сценарий върху останалата част от еврозоната, което се потвърждава от съответния подиндекс за Гърция, който дори се понижи слабо през октомври до 33% от 36% месец по-рано. Това е знак, че еврото и еврозоната все още не са в опасност, заключават от агенция Sentix.

Индексът Euro Break-up на Sentix нарасна до рекорден връх от 73% през юли 2012 година, а неговото рекордно дъно от 6,3% беше отчетено през април 2018 година.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти