Над 90% от миньорите в "Мини Марица-изток" стачкуват

16.01.2012 | 08:25
по статията работи: Ралица Стоянова
Добивът на въглища е прекратен до изпълнение на стачните искания
Над 90% от миньорите в "Мини Марица-изток" стачкуват
Снимка: Булфото

Миньорите в "Мини Марица-изток" започнаха ефективна стачка точно в 20 часа на 15 януари, когато на работа застъпи нощната смяна, съобщиха от Стачния комитет.

Според информация на КНСБ в протеста са се включили над 92% от работниците. От общо назначени 2570 души в
ефективните стачни действия са се включили 2370 работещи в дружеството. Днес стачкуват над 93 на сто от работниците в рудника "Трояново - Север", над 91% в "Трояново - 3", над 90 на сто от работниците в "Трояново - 1". Това става ясно от информацията на БТА.

Добивът на въглища е прекратен до изпълнение на стачните искания. Синдикатите настояват за изпълнение на колективния трудов договор, изплащане на бонуси от 1000 лева за преизпълнение на плана през миналата година и назначаване на нови работници, там, където се работи с по-малко персонал.

Подготвя се сигнал до Главната инспекция по труда срещу "опитите на ръководството на дружеството да манипулира и заблуждава общественото мнение, че ефективната стачка на миньорите е незаконна, както и срещу натиска и заплахите срещу участниците в законния протест в мините". Стачкуващите изразяват недоволство от организацията, щатните разписания и заплащането на техния труд и настояват за допълнително заплащане, съобразно изработения рекорден добив на въглища през 2011 г.

Припомняме ви, че ръководството на мините оспорва законността на стачката. Ако съдът потвърди, че тя не е легална, стачкувалите са заплашени с административна и финансова отговорност, информира bTV. От стачния комитет посочват, че отправените заплахи и предупреждения за санкции срещу стачкуващите в мините от страна на изпълнителния директор на дружеството са недопустими.

"България ще спре износа на ток, ако миньорите в "Мини Марица-изток" започнат стачка. Тази мярка ще позволи в България да не се въвежда режим на тока. Страната ни ще използва и енергийните резерви, които обаче са по-скъпи. Все пак ще гледаме цената да не натовари битовите абонати". Това обяви междувременно министърът на икономиката Трайчо Трайков, цитиран от в. "Стандарт". Той добави: "Исканията на синдикатите за по-големи възнаграждения не са договаряни никъде".

Припомняме ви, че малко по-късно стана ясно, че за момента износът не е спрян.

При ефективна стачка от загубите ще бъдат от порядъка на 3 млн. лева на ден, смятат от ръководството на добивното дружество.

* Информацията е допълнена в 18.00 часа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...