Американският Сенат обсъжда санкции срещу Саудитска Арабия
16.11.2018 | 11:15
econ.bg
Американският Сенат обсъжда санкции срещу Саудитска Арабия
Ако законът бъде одобрен, той ще прекрати оръжейните продажби на Саудитска Арабия и ще забрани на САЩ да презареждат самолети на оглавяваната от Рияд сунитска коалиция, действаща в Йемен срещу шиитските бунтовниците хуси

Републиканци и демократи в Сената на американския Конгрес представиха проект на закон, целящ да въведе ограничения над Саудитска Арабия заради смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги, предадоха световните агенции.

Ако законът бъде одобрен, той ще прекрати оръжейните продажби на Саудитска Арабия и ще забрани на САЩ да презареждат самолети на оглавяваната от Рияд сунитска коалиция, действаща в Йемен срещу шиитските бунтовниците хуси.

В законопроекта се предлага и въвеждането на санкции против всеки, който блокира достъпа на хуманитарна помощ в Йемен.

Същевременно канадският министър на външните работи Кристия Фрийланд обяви, че Канада може да последва американския пример и да въведе санкции срещу саудитски граждани, замесени в убийството на Хашоги, предаде Франс прес.

Вестник „Вашингтон пост“, на който сътрудничеше Хашоги, пък призова за независимо разследване на неговото убийство, защото нито Саудитска Арабия, нито САЩ правят необходимото, за да се стигне до дъното на случилото се с журналиста.

Рияд отхвърли вчера искането на Турция за независимо международно разследване.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти