Белият дом не отхвърля вероятността от ново спиране на работата на правителството
11.02.2019 | 09:40
econ.bg
Белият дом не отхвърля вероятността от ново спиране на работата на правителството
В петък изтича срокът за преговори между демократи и републиканци като имиграционната политика продължава да заема централно място в дискусиите

Белият Дом не изключва възможността за поредно спиране на финансирането на американското правителство. В петък изтича срокът за преговори между демократи и републиканци като имиграционната политика продължава да заема централно място в дискусиите, съобщава БНР.

В коментар за течащите разговори изпълняващият длъжността началник щабовете Мик Мълвени заяви, че демократите са разпокъсани между неотстъпващото крайно ляво крило и готовите на компромис центристи.

За Ен Би Си Мълвени каза, че предвид ситуацията не може напълно да се изключи възможността за прекъсване финансирането на правителството в петък.

В това направление бе и коментарът на републиканеца Ричард Шелби, който за "Фокс" говори за застой в преговорите.

Републиканци и демократи се опитват да избегнат втори правителствен “шътдаун” в рамките на един месец. Предишният бе с исторически пропорции и продължи 35 дни като доведе до забавяне заплатите на федералните служители и оказа влияние на работата на летища и паркове.

Изграждането на стена по границата с Мексико е една основните спорни теми като Белият Дом смята, че мярката е необходима за сигурността на американците.

Президентът Доналд Тръмп поиска 5.7 милиарда долара за заграждението. Стената зае централна тема в предизборната му платформа. Тръмп изпрати сигнал, че би приел и по-малка сума. Местни медии съобщават, че демократите са готови да осигурят между 1.3 и 2 милиарда. Белият Дом се надява да намери остатъка с различни похвати, в това число обявяване на извънредно положение. Тази крайна стъпка би освободила финанси, но в същото време би дала ход на проточващи се съдебни спорове.

Според "Вашинтон Поуст" през уикенда преговорите са се провалили, след като демократите не са успели да постигнат споразумение с републиканците по друга тема - ограничаване броя на имигрантите, които могат да бъдат задържани от органите на реда. Демократите се опасяват, че предлаганото от републиканците дава правомощия на имиграционните власти в някои случаи да задържат хора с леки провинения.

Междувременно на митинг днес в Тексас президентът Тръмп за пореден път ще се опита да убеди обществото в нуждата от стена. Той ще бъде в Ел Пасо. Там, по думите му, бариера по границата е спряла престъпността, но някои граждани, цитирани от АП посочват, че Ел Пасо е бил с ниска престъпност още преди издигането на тази преграда.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти