Геополитическата несигурност и киберзаплахите са основни притеснения за бизнеса
02.03.2018 | 09:15
econ.bg
Геополитическата несигурност и киберзаплахите са основни притеснения за бизнеса
Миналата година едва 45% от българските изпълнителни директори са посочили, че се притесняват от киберсигурността на компаниите си, докато сега това е втората най-сериозна заплаха, посочена от 80% от запитаните

Геополитическата несигурност и киберзаплахите са основните притеснения на изпълнителните директори у нас. Това показва проучване на PricewaterhouseCoopers сред бизнес лидерите у нас, което е част от 21-ото ежегодно глобално проучване на PwC.

Миналата година едва 45% от българските изпълнителни директори са посочили, че се притесняват от киберсигурността на компаниите си, докато сега това е втората най-сериозна заплаха, посочена от 80% от запитаните.

В същото време обаче притесненията за бъдещето на еврозоната намаляват. През миналата година то е било определено като втората най-притеснителна тема за бизнес лидерите, а сега е на седмо място и представлява тревога за 72% от запитаните.

По-големи страхове са липсата на ключови умения, промяната в демографските характеристики на работната ръка, свръхрегулация, несигурен икономически растеж.

Общо 71% от българските бизнес лидери вярват, че глобалната икономика ще расте с по-бързи темпове през следващите 12 месеца, 91 са уверени във възможностите за растеж на бизнеса през следващите три години, се посочва в проучването.

Според изпълнителните директори глобализацията влияе на улесняване на движението на капитал и хора, за свързаност и създаване на класифицирана работна сила, но не и за справедливост и преодоляване на климатичните промени.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти