Гърция пак иска репарации от Германия
18.04.2019 | 11:55
econ.bg
Гърция пак иска репарации от Германия
Сумата, за която гръцката страна ще претендира, е 309 милиарда евро – изчислена от парламентарна комисия и от сметната палата през 2016 година

Гръцките депутати одобриха декларация за започване на дипломатическа кампания, която да принуди Германия да изплати огромни репарации за годините на нацистката окупация през Втората световна война, съобщава списваният в южната ни съседка в. "Български новини".

Сумата, за която гръцката страна ще претендира, е 309 милиарда евро – изчислена от парламентарна комисия и от сметната палата през 2016 година и включва не само обезщетения за причинени материални щети по време на окупацията, но също и обезщетения на семействата на жертвите и връщане на всички откраднати реликви и архитектурни елементи.

Декларацията, на основата на която правителството ще отправи вербална нота към германските власти, бе подкрепена и от управляващите, и от опозицията, като само крайнодясната партия „Златна зора“ гласува против.

Гласуването – първи официален акт на парламента по чувствителния въпрос за репарациите, твърде вероятно ще обтегне отношенията с Германия, обвинявана от мнозина гърци за тежките мерки за икономии, наложени в разгара на дълговата криза. Берлин твърди, че въпросът за репарациите за Втората световна война е отдавна уреден.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти