Днес са възможни проблеми с GPS системите
06.04.2019 | 10:30
econ.bg
Днес са възможни проблеми с GPS системите
Причината за това е, че броячът на седмиците във всички по-стари устройства ще се занули. Възможни са различни грешки във всички системи, които разчитат на GPS-информация

Днес са възможни проблеми с Глобалната система за позициониране , позната като „Джи пи Ес“. Причината за това е, че броячът на седмиците във всички по-стари устройства ще се занули. Възможни са различни грешки във всички системи, които разчитат на GPS-информация.

Това обаче нямало да блокира работата на устройствата и способността им да определят локацията. Джи пи ес системата се използва за определяне на местоположението, скоростта и времето. При по-старите модели зануляването се случва на всеки 1024 седмици, като последното такова беше през 1999 година.

Производителите съобщават, че въпросните стари модели в световен мащаб са незначителен брой и призовават потребителите да актуализират софтуера им, за да избегнат евентуални проблеми. Всички по-нови устройства вече поддържат 13-битов параметър, който отброява седмиците, така че лимитът му да е 8192 – или около 157 години.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти