Докладът за състоянието на министерствата е публикуван на страницата на МС
20.02.2017 | 11:30
econ.bg
Докладът за състоянието на министерствата е публикуван на страницата на МС
В докладите на министрите няма данни през проверявания период да са допуснати съществени нарушения при функционирането на министерствата, но е представена информация за възникнали проблеми

На интернет сайта на Министерския съвет е публикуван текстът на обобщения доклад за състоянието на министерствата и дейността по провеждане на обществените поръчки. Проверени са били поръчките от последните 2 години като са изключени тези, които е проверила Агенцията за държавна финансова инспекция. От прочита на 6-те страници става ясно, че казаното преповтаря това, което премиерът Огнян Герджиков представи в петък, когато бяха огласени част от резултатите от проверките. Министрите са дали и предложения, които да ограничат допусканите нарушения, като например обучение на служители и увеличаване на числения състав на тези, които имат отношение към поръчките. 

В докладите на министрите няма данни през проверявания период да са допуснати съществени нарушения при функционирането на министерствата, но е представена информация за възникнали проблеми. Например в Министерството на образованието по управлението на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 - 2020 г.“, както и забавяне при подготовката и приемането на част от подзаконовите нормативни актове.

В петък Огнян Герджиков посочи, че са констатирани нередности при търгове за поддържане на магистралите "Тракия" и "Хемус", като предупреди за риск от спиране на средствата по Програмата за развитие на селските райони заради забавен одит. Премиерът обяви, че множество нарушения са открити в Министерството на отбраната:

По 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на Военната прокуратура, съобщи Герджиков. От своя страна бившият военен министър Николай Ненчев отхвърли обвиненията за нарушения в обществените поръчки по време на неговия мандат.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството оповестиха, че ще представят следобед информация за състоянието на програмите и приоритетите в своя ресор.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти