Доларът е под натиск след коментари на президента Тръмп
20.07.2018 | 09:50
econ.bg
Доларът е под натиск след коментари на президента Тръмп
Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути спадна леко в петък до 95.115 пункта

Юанът се понижи до над едногодишно дъно, докато доларът се отдалечи от големите си конкуренти, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази загриженост за силата на американската валута.

Юанът спадна, след като централната банка на Китай постави ежедневния курс за търговия на сушата по-нисък за седми пореден ден. В същото време офшорният юан спадна с повече от половин процент до 6,8358 долара, което е най-ниското му ниво от 27 юни 2017 г.

В средата на азиатската търговия офшорният юан възстанови част загубите, като нарасна с 0,4 процента, до 6,8212 юана за долар, тъй като търговците забелязаха, че големите държавни банки купуват юани.

Пазарите се фокусираха върху интервю за CNBC на  Доналд Тръмп в четвъртък, в което заяви, че силен долар поставя Съединените щати в неизгодно положение, а китайският юан "пада като скала".

Тръмп изрази и недоволство от затягането на паричната политика на Федералния резерв (ФЕД), като заяви, че се тревожи, тъй като решенията на ФЕД оказват негативно влияние върху икономиката и конкурентоспособността на САЩ.

Белият дом по-късно уточни, че президентът уважава независимостта на централната банка на САЩ и не се намесва в нейните решения.

Срещу японската йена доларът възстанови някои от по-ранните си загуби в четвъртък, повишавайки се до 112,05 йени, след като преди това през деня достигна 6-месечно дъно от 113,18 йени. В петък доларът спадна с 0,1 процента, до 112,335 йени.

Еврото нарасна с 0.1 процент, до 1.1653 долара, след като се беше сринало до почти 3-седмично дъно от 1.5750 долара в четвъртък.

Коментарът на Тръмп от четвъртък не е първият, в който президентът изразява недоволството си от силния долар. По-рано пред „Уолстрийт джърнъл" беше казал дори по-открито, че доларът е „твърде силен".

Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути спадна леко в петък до 95.115 пункта, малко над психологическата граница от 95.00 пункта. В четвъртък след интервюто на Тръмп измерителят се срина до 94,333 пункта, но бързо се съвзе и преодоля психологическата граница, но отдалечавайки се доста от едногодишния връх от 95,652 пункта, достигнат в сряда.

Австралийският долар се промени слабо, до 0.73545 американски долара, след като в четвъртък спадна с почти половин процент, следвайки срива на юана.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти