ЕК понижи прогнозата си за стойността на Brent до 69,2 долара за барел
08.05.2019 | 13:35
econ.bg
ЕК понижи прогнозата си за стойността на Brent до 69,2 долара за барел
Европейската комисия (ЕК) в новата си икономическа прогнози изхожда от по-ниска средногодишна цена за петрола сорт Brent през 2019 г. на ниво от 69,2 долара за барел. За сравнение в есенната прогноза оценката бе за стойност на ниво от 80,6 долара

Европейската комисия (ЕК) в новата си икономическа прогнози изхожда от по-ниска средногодишна цена за петрола сорт Brent през 2019 г. на ниво от 69,2 долара за барел. За сравнение в есенната прогноза оценката бе за стойност на ниво от 80,6 долара. Това става ясно от изнесените прогнозни данни на ЕК. 

За 2020 г. оценката за стойността на барел петрол сорт Brent е 67,8 долара, при очаквани 76,6 долара през есента.

Европейската комисия пише, че прогнозата за 2019 г. е с 14 % под предполагаемата есенна прогноза и с 12 % под предишната оценка за 2020 г. Предполага се, че факторът на санкциите на САЩ против Иран и Венецуела ще се балансира от възстановяването на добива на петрол в Канада и увеличаване на експорта на шистов петрол от САЩ към края на 2019 г.

„Тъй като тези предложения се базират на динамиката на фючърсите през базов период, влиянието на неотдавнашните мерки на САЩ срещу експорта на ирански петрол е взето само частично“, отбелязват от ЕК. В допълнение се казва, че това означава потенциал за повишаване на прогнозите за цените на петрола. 

САЩ през миналата година едностранно излезе от Иранското ядрено споразумение и въведе нови санкции срещу Техеран основно в енергийния сектор, като направи изключение за някои страни по отношение на покупката на ирански петрол до 2 май. Изключението обаче не бе продължено и пълният пакет на санкциите на САЩ срещу Иран в частност за покупките на петрол влязоха в сила от 2 май.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти