ЕС разкритикува решението на Иран да излезе частично от ядрената сделка
09.05.2019 | 12:55
econ.bg
ЕС разкритикува решението на Иран да излезе частично от ядрената сделка
Изявлението е факт преди предстоящата днес среща на лидерите на ЕС в румънския град Сибиу за Деня на Европа

Европейският съюз публикува в четвъртък съвместно изявление, в което се казва, че отхвърля вчерашния "ултиматум" на Иран относно по-нататъшното изпълнение от Техеран на ангажиментите, поети през 2015 година в Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), известен още като иранското ядрено споразумение, съобщава агенция Франс прес.

Изявлението е факт преди предстоящата днес среща на лидерите на ЕС в румънския град Сибиу за Деня на Европа.

В сряда правителството в Техеран обяви, че частично суспендира своите ангажименти, определени в ядреното споразумение от 2015 година.

Освен това иранският президент Хасан Рухани определи 60 дневен краен срок за останалите си партньори в сделката и най-вече за ЕС да предприеме конкретни мерки, за да реагира на санкциите на САЩ, насочени към иранския петролен и банков сектор. Дотогава Техеран повече няма да спазва ограниченията за добиване на високообогатен уран, описани в сделката, твърди Рухани.

След съобщението на Иран френското правителство предупреди за ескалиране на напрежението, ако ядрената сделка бъде нарушена, а Германия заяви, че иска запазване на ядреното споразумение.

Междувременно президентът на САЩ наложи допълнителни санкции на Иран, насочени към рудодобивния сектор и производство на метали като желязо, стомана, алуминий и мед.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти