Европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит
26.11.2018 | 10:40
econ.bg
Европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит
"ЕС одобри Споразумението за напускане и Политическата декларация за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство", каза Туск след срещата на върха на блока в Брюксел

Лидерите на страните от ЕС одобриха единодушно споразумението за излизане на Великобритания от съюза, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от "Би Би Си".

"ЕС одобри Споразумението за напускане и Политическата декларация за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство", каза Туск след срещата на върха на блока в Брюксел.

Лидерите на 27-те, оставащи в ЕС държави, приеха съвместна декларация, в която поемат ангажимента да предприемат необходимите мерки, за да може споразумението да влезе в сила на 30 март 2019 г., така че "да се осигури организирано напускане".

В декларацията се обещава "възможно най-близко партньорство с Обединеното кралство", след раздялата и се изказва благодарност за усилията на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние. Освен това 27-те държавни и правителствени ръководители призовават британския парламент да одобри сделката. 

"Споразумението за Брекзит е възможно най-доброто", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди срещата на върха на ЕС.

Юнкер каза, че сега не мисли за хипотетичния вариант парламентът в Лондон да отхвърли сделката, но подчерта, че ако това стане, фундаменталната позиция на ЕС няма да се промени. Председателят на ЕК добави, че според него Камарата на общините ще одобри сделката. 

Брекзит е знак, че ЕС трябва да се реформира", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон. Той добави, че не е ден нито за радост, нито за скръб и че Обединеното кралство трябва да вземе своето суверенно решение. По думите му Франция е настоявала за справедлива търговска конкуренция от британска страна след Brexit и за реципрочна договореност за риболова.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние каза, че това е трудно постигнатото споразумение, след "изключителни преговори", което означава, че британците ще напуснат "по организиран начин ЕС". 

"Ние преговаряхме с Обединеното кралство, а не срещу Обединеното кралство", подчерта Барние.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти