Еврото продължава на изтрива загубите, натрупани около италианската политическа криза
05.06.2018 | 10:45
econ.bg
Еврото продължава на изтрива загубите, натрупани около италианската политическа криза
В ранната азиатска търговия еврото се търгуваше на ниво от 1,1698 долара, под 1,1745 долара, достигнато в понеделник, което е най-високото ниво от 24 май насам

Еврото бе подкрепено от нормализирането на италианската политика, а доларът поддържа тенденцията от няколко дни към повишение спрямо йената, след като бе публикуван силен отчет за работните места в САЩ, което пък предизвика очакванията на инвеститорите ФЕД да увеличи още три пъти до края на годината основната лихва, обобщава агенция „Ройтерс".

В ранната азиатска търговия еврото се търгуваше на ниво от 1,1698 долара, под 1,1745 долара, достигнато в понеделник, което е най-високото ниво от 24 май насам.

Откакто достигна 10-месечно дъно от 1.1510 долара преди седмица, единната европейска валута се възстановява, тъй като инвеститорите се възползваха от стабилизирането на политическата ситуация в Рим и създаването на ново правителство от двете антисистемни партии - Движение „Пет звезди" и крайнодясната „Лига".

Предварителните планове на двете формации предизвикаха притеснения за излизане на Италия от еврозоната, но новият министър на икономиката и финансите Джовани Триа заяви, че нито една от двете страни не иска да напусне еврозоната, още по-малко пък той.

Единната европейска валута се повиши до 128.50 йени, което е с 3.0 процента над 11-месечното дъно от 124.82 йени, което бе достигнато от еврото преди седмица.

Доларът се търгува на ниво от 109.83 йени, като продължава възстановяването си, отдалечавайки се от 5-седмичното си най-ниско ниво от 108.115 йени, досдтигнато миналия вторник.

Силните данни за заетостта в САЩ, публикувани в петък, съживиха залозите, че Федералният резерв на САЩ (ФЕД) ще повиши лихвените проценти още три пъти тази година. Решението за поредното второ за годината увеличение се очаква да се вземе на заседанието на ФЕД през следващата седмица, след като през март ФЕД увеличи за пръв път лихвата тази година.

Австралийският долар поскъпна с 1,05 процента в понеделник, което е второто най-голямо досега нарастване през тази година, достигайки 0,76665 американски долара, благодарение на изненадващо стабилните печалби на местните компании и нарасналите продажби на дребно.

В сутрешната азиатска търговия австралийският долар отстъпи малко, до 0.7650 американски долара преди решението на Резервната банка на Австралия да запази основният лихвен процента стабилен на ниво от 1,50 процента.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти