Ескалацията на търговския спор САЩ - Китай оказва натиск върху долара
19.06.2018 | 10:45
econ.bg
Ескалацията на търговския спор САЩ - Китай оказва натиск върху долара
Китайското министерство на търговията заяви, че Пекин ще се бори твърдо с "качествени" и "количествени" ответни мерки, ако Съединените щати публикуват допълнителен списък с вносни мита за китайски стоки, обвинявайки Вашингтон, че вече е започнал търговска

Доларът спадна спрямо йената и швейцарския франк във вторник след заплахите на американския президент Доналд Тръмп за допълнителни мита за китайски стоки, които предизвикаха притеснения за ескалиращата търговска война между двете най-големи икономики в света.

Китайският юан се понижи и доближи 5-месечно дъно спрямо долара, тъй като пазарните настроения спаднаха заради заканите на Тръмп да наложи 10-прочцетно мито на допълнителни китайски стоки на обща годишна стойност от 200 млрд. долара.

Японската йена се покачи с 0.7 процента спрямо долара, до 109.795 йени, което е най-високото ниво за една седмица и също е следствие от заплахите на Тръмп.

Друга валута, възприемана като сигурно убежище при пазарните сътресения, швейцарският франк, получи пък тласък от новините зад Океана, и се покачи с 0.3 процента спрямо долара до 0.9917 франка за един долар.

Китайското министерство на търговията заяви, че Пекин ще се бори твърдо с "качествени" и "количествени" ответни мерки, ако Съединените щати публикуват допълнителен списък с вносни мита за китайски стоки, обвинявайки Вашингтон, че вече е започнал търговска война.

Юанът се понижи до 6,4490 долара в един момент, което е слния спад от 15 януари насам.

Австралийският долар се понижи до едногодишно дъно от 0.7391 американски долара, след като продажбите на дребно в САЩ и Китай нараснаха, а цените на суровините и металите се понижиха.

Канадският долар отслабна също до едногодишно дъно от 1.3237 канадски долара за един американски за една нощ, тъй като инвеститорите се тревожеха от търговската вражда между Канада и САЩ.

Еврото отстъпи леко до 1,1638 долара, след като достигна двуседмичен спад от 1,1541 долара за едно евро в понеделник. Единната европейска валута под натиск заради спора в управляващата коалиция на Германия по въпроса с емигрантите и очакванията, че Европейската централна банка ще няма да променя лихвените проценти до 2019 г.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти