Заетостта в Китай остава стабилна
18.03.2019 | 16:40
econ.bg
Заетостта в Китай остава стабилна
Нивото на безработица в градовете през януари е отчело 5.1% и 5.3% през февруари съответно с 0.1% и 0.3% по-висок от предходната година за същия период

Заетостта в Китай се запазва стабилна, въпреки по-високия ръст на безработицата през януари и февруари, сочат данни на Държавното статистическо управление.

Нивото на безработица в градовете през януари е отчело 5.1% и 5.3% през февруари съответно с 0.1% и 0.3% по-висок от предходната година за същия период, посочва Радио Китай.

Нивата обаче се запазват в рамките на под 5.5%, цел поставена от правителството за 2019 г. Очаква се заетостта да се подобри през идните месеци, каза Ли Сижу, началник на отдел население и заетост към ДСУ.

В изявление на управлението Ли допълва, че по-високият ръст се дължи на намаляването на работните места в някои фирми за износ заради слабото търсене зад граница и сезонни фактори. „Много китайски работници, особено мигрантите, напуснаха работните си места преди новата година и сега си търсят нови позиции. Това често води до повишаване на нивото на безработица през този период", каза още началникът.

Междувременно близо 1,74 милиона нови работни места са били създадени в градовете през януари и февруари.

Правителството е изработило серия от мерки, за да гарантира стабилността на пазара на труда, включително субсидии за обучение, по-големи данъчни облекчения и др.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти