Защо такситата са боядисани в жълт цвят?
29.03.2017 | 15:05
econ.bg
Защо такситата са боядисани в жълт цвят?
Първите таксиметрови коли, започват да работят в Щутгарт през 1897 година

Запитвали ли сте се защо таксита са жълти? Всъщност не всички таксита са такива. Например тези в Лондон са черни, а в Република Южна Африка са червени. Такситата трябва да се забелязват отдалеч и ясно да се разпознават сред останалите коли. Таксито като услуга съществува още от XVІІ век. 

Първите таксиметрови коли, започват да работят в Щутгарт през 1897 година. Автомобилите са е „Даймлер-Виктория“ и са черни. През 1899 година подобни коли се появяват и във Франция, и по-конкретно в Париж, а 1903 година в и Лондон. Първите таксита в САЩ се появяват в Ню Йорк. Те са внесени са от Франция от Хари Алън. 

Той решава да ги боядиса в жълто, за да се различават от останалите коли, които по онова време били основно в черно или бяло. И до ден днешен жълтите таксита са сред символите на Ню Йорк. 

Така повечто таксиметрови компании в другите големи американски градове започнали да предлагат жълти коли. В Чикаго например, Джон Хърт основава жълтите таксита на Чикаго през 1914 година, също емблематични коли. Така постепенно жълтият цвят става нарицателен за таксиметровите коли, и се ползва от повечето фирми по света. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти